You are in: writings

Rom for kunst i Berlin

by Ingrid Brekke in Aftenposten, June 20, 2004.

Kunstnere fra hele verden trekkes til Berlin. Her er muligheter til å få vist seg frem - og det er billig å leve.

Dårlige tider. Det er økonomiske nedgangstider i Tyskland, og spesielt Berlin er hardt rammet. Men for noen gjør det livet lettere: tomme forretningslokaler og billige leiligheter gjør det enklere for kunstnere å finne atelierer, gallerier og steder å bo, og levekostnadene er ikke avskrekkende. Byen har en levende og aktiv kunstscene på mange nivåer.

I flere måneder har folk stått i kø for å se mesterverker fra Museum of Modern Art i New York i Neue Nationalgallerie. En rekke museer og mer eller mindre etablerte gallerier slåss om kunder og publikum, mens uetablerte kunstnere viser arbeidene sine i gamle fabrikklokaler - i alle tenkelige genrer som tegning, foto, performance, video og klassisk maleri. Og for dem som har lyst på en fest, finnes det alltid en vernissage.

Omtrent 40 norske etablerte kunstnere bor og arbeider her fast - flere enn noensinne, ifølge den norske ambassaden, mens en rekke andre kommer hit på stipend, som studenter, eller rett og slett for å prøve lykken. Aftenposten traff noen av dem.

Mobil-serie fra Berlin

Paret Synne Bull og Dragan Miletic har et ni måneders stipend fra statlige Office for Contemporary Art Norway for å arbeide i kunstnerhuset Bethanien i Kreuzberg, et tidligere sykehus som nå er et vel etablert senter for kunstnere fra hele verden. De traff hverandre under utdannelsen ved San Francisco Art Institute, og har siden 2000 arbeidet sammen under navnet Bull.Miletic. Det de har laget hittil bærer sterkt preg av San Francisco-området, der de hadde studio frem til i vår. Temaer som ørken, rodeo og Alcatraz-fengselet ligger til grunn for noe av det de har gjort.

- Vi er opptatt av våre umiddelbare omgivelser, og hvordan virkeligheten oppfattes gjennom ulike medier. Det ligger mange muligheter i det, og vi prøver å ikke repetere oss selv, sier Miletic.

Filmer og drømmer

Det meste de har gjort, er i form av videoinstallasjoner.

- Vi må ikke lage video, men uttrykker oss i det mediet vi synes passer. Men det blir ofte video, vi er begge fascinert av levende bilder og film, sier Bull. Drømmer og minner er andre stikkord.

Arbeidene deres er foreløpig ikke bare preget av USA-oppholdet, men også stort sett vist der. Perioden i Berlin avsluttes med en utstilling på Bethanien, der blant annet en videoinstallasjon basert på opptak gjennom byens S-bahn-vinduer skal vises. De har også begynt på en TV-serie for mobiltelfon, med ni episoder: En for hver måned de er i Berlin.

Roterende utsikt

Det norsk-serbiske paret har også et langtidsprosjekt gående, nemlig å filme utsikten fra alle roterende restauranter i verden om natten og om dagen, med tittel "Heaven Can Wait". Hittil har de samlet 11, og kjenner til 109 flere - de fleste i Asia og USA. Tyholttårnet i Trondheim planlegger de å filme fra i sommer. Og snart blir det et lengre opphold i Norge: Etter at de er ferdige i Berlin ved årsskiftet, skal de være to måneder i Norge, knyttet til galleri G.U.N. på Grünerløkka i Oslo. Da blir det også anledning for norske interesserte til å se noe av det kunstnerkollektivet driver med.

Men ennå er de ikke halvveis i Berlin-oppholdet, som de stortrives med.

- Berlin er billig, det er mye rom her, de beste artistene bor her, det er en levende kunstscene her. Riktignok er det umulig å få jobb, fordi byen er så godt som konkurs, men for oss som har stipend, er det fantastisk å være her. Det er den eneste europeiske byen som er slik, sier Synne Bull.

previous
top
next
×